HÍREK

FITNESS-WELLNESS

BODY BUILDING

KERÉKPÁR

LABDAJÁTEKOK

VÍZISPORTOK

KÜZDŐSPORTOK

TÉLI SPORTOK

ATLÉTIKA

TORNA-TÁNC

EGYÉB SPORTOK

TÁPLÁLKOZÁS

PROGRAMAJÁNLÓ

FITNESS-WELLNESS

BODY BUILDING

KERÉKPÁR

LABDAJÁTEKOK

VÍZISPORTOK

KÜZDŐSPORTOK

TÉLI SPORTOK

ATLÉTIKA

TORNA-TÁNC

EGYÉB SPORTOK

TÁPLÁLKOZÁS

FÓRUM

FITNESS - BODY BUILDING

LEXIKON

FITNESS - BODY BUILDING

WELLNESS

KERÉKPÁR

TÁPLÁLKOZÁS

VERSENYEK

IFBB - VERSENYEK

FITNESS VERSENYEK

EGYÉB

VIDEÓK

IDŐJÁRÁSOrvosi Zsálya - mire jó!

2010-05-17
megtekintve: 17098

Zsálya, orvosi
Salvia officinalis
"Latin neve Salvia, ami annyit tesz: gyógyítani"

 
Az orvosi zsálya a Földközi-tenger, de különösen a dalmát tengerpart vidékéről származik. Dél-Európa karsztjain tömegesen előfordul, Magyarországon nem őshonos, de gyógynövényként , dísznövényként kertekben, temetőkben sokfelé ültetik. Hazánkban gyógynövényként és mézelő növényként nagyobb területeken az 1930-as évektől kezdve termesztik. A déli fekvésű melegebb, napsütötte, szélvédett, magasabb fekvésű területeket kedveli. A zsálya a kiskertben vagy az erkélyen egy nagyobb edényben is termeszthető.
 Másik fajtája, a mezei zsálya (Sa/via pratensis) legelőkön, réteken és rézsűkön lelhető fel. Már mes-sziről virítanak sötétkéklilás virágai, melyekből aromás illat árad. A mezei zsályának a virágját leginkább csak toroköblögetésre vagy zsályaecet előállítására hasz¬náljuk -gy marék virágot áztatunk natúr ecetben, ¬amelyet hosszabb betegeskedés esetén jótékony és élénkítő bedörzsölésre alkalmazunk. Levelét gyűjthetjük májusban és júniusban, még a virágzás előtt. Mivel a zsálya száraz, napos időben illóolajokat termel, célszerű napos időben, főként déltájban szedni és árnyékos helyen kell szárítani.
A zsályát népiesen a tejelválasztás, nyál és izzadtság elválasztás csökkentésére alkalmazzák.
A gyógynövényekről és termesztésükről agrármérnökként szereztem ismereteket, de már kamaszként szeretettel és érdeklődéssel olvastam Maria Treben gyógynövényes könyvét. Jelenleg gyógymasszőrként a külső testkezelések során kerültem kapcsolatban a gyógynövényekből készített különféle illóolajokkal és krémekkel. A zsályából készült krém kiváló izomlazító hatású és segít a kontraktúrák (Az ízületeknél inas eredés, tapadás sérülése, vagy inaktivitása miatt kisebb lesz az izomrostok mozgásterjedelme. Ez a rendellenes állapot rögzülhet és a természetes mozgást akadályozza.) oldásában. A szakirodalom általában nem tér ki a zsályának ez irányú felhasználásáról, de Magyarországon a zsálya krémet a rehabilitációban például a Pető intézetben alkalmazzák központi idegrendszeri károsodás következtében mozgássérült személyek, izomlazítására kontraktúra oldására.
 
Csak Óvatosan

Gyógyhatását az illóolaj, a cseranyag, a keserű anyagok és a flavonidok adják. A zsályát gyógyszermennyiségben csak az orvossal megbeszélve használható. A szakirodalom szerint a zsályateát azonban ne tegyük mindennapos teává, mert a magas tujon-tartalom különféle görcsös rángásokkal járó panaszokat okoz. A napi 6 gramm zsályaadagot nem szabad túllépni. Mindazonáltal a tea főzésekor e vegyület túlnyomó részben elbomlik így a gyógynövény ajánlott mennyiségben történő használata mellett a fenti szimptómák kockázata elhanyagolható. Használata alatt ajánlatos kerülni az alkoholt, mert a zsálya növeli a részegség kellemetlen tüneteit, súlyosbítja a másnaposságot! Egyesek elálmosodhatnak tőle. Szoptató anyáknak, terhes nőknek és alacsony vérnyomásúaknak a zsályatea ellenjavallt.
Felhasználása:
 
 A zsálya, a levendulán kívül ez az egyetlen gyógynövény, amely segít az éjszakai izzadások esetén; kigyógyít abból a betegségből, amely az éjszakai izzadásokat okozza, élénkítő hatása révén megszünteti a nagyfokú gyöngeséget, ami ezzel a betegséggel együtt jár.
Ellazítja az emésztőszervek izomzatát, így elősegítve a könnyebb emésztést és nyugtatja a bélgáz vagy gyomorfájás miatt háborgó emésztőrendszert.

Tisztítja a vért, nyálkátlanítja a légzőszerveket és a gyomrot, étvágygerjesztő hatású.
Torokfájásnál a zsálya tannin tartalmaz, amelynek összehúzó tulajdonsága a foginyvérzés és a torokfájás hagyományos kezelésében gyakorolt kedvező hatását is megmagyarázza. Németországban az orvosok a meleg zsályás toroköblítőt többek között ajánlják a torokfájás és a mandula gyulladás enyhítésére.
Zsályafőzet cserszömörcével 1:1 arányban keverve használ vérző és laza fogak, fogínysorva¬dás és –fekély esetén. Ilyenkor öblögessünk vagy pedig a főzetbe mártott vattával ecseteljük az ínyt.

A zsályát ülőfürdőként  alkalmazva,  lazító nyugtató hatással van a mai kor stresszes emberére.
A zsálya nemcsak hasznos gyógynövény, hanem pompás fűszer is. A rozmaringhoz és a kakukkfűhöz hasonlóan a zsálya is erősen antioxidáns hatású anyagokat tartalmaz amelyek lassítjk a hús megromlását. Más fűszerekkel használva érdekes ízt ad az ételnek. Fűszerezhetjük vele a zsíros húsételeket, de azok körítéseit is. A kacsa-, liba-, pulyka-, vadhúsok, hústöltelékek, máj, főtt és sült halak, pástétomok, sajtok, főtt tészták ízesítésére is kiváló.
 
Homonnai RóbertHozzászólások


Hozzászólásokat csak belépett felhasználók tudnak írni.