HÍREK

FITNESS-WELLNESS

BODY BUILDING

KERÉKPÁR

LABDAJÁTEKOK

VÍZISPORTOK

KÜZDŐSPORTOK

TÉLI SPORTOK

ATLÉTIKA

TORNA-TÁNC

EGYÉB SPORTOK

TÁPLÁLKOZÁS

PROGRAMAJÁNLÓ

FITNESS-WELLNESS

BODY BUILDING

KERÉKPÁR

LABDAJÁTEKOK

VÍZISPORTOK

KÜZDŐSPORTOK

TÉLI SPORTOK

ATLÉTIKA

TORNA-TÁNC

EGYÉB SPORTOK

TÁPLÁLKOZÁS

FÓRUM

FITNESS - BODY BUILDING

LEXIKON

FITNESS - BODY BUILDING

WELLNESS

KERÉKPÁR

TÁPLÁLKOZÁS

VERSENYEK

IFBB - VERSENYEK

FITNESS VERSENYEK

EGYÉB

VIDEÓK

IDŐJÁRÁSA sör egészségügyi előnyei

2010-04-02
megtekintve: 5986Miért igyunk sört?

Ki gondolta volna valaha is, hogy egészségesebbek is lehetünk a sör fogyasztásától?
Tanulmányok kimutatták, hogy a sör képes ugyanazokat az egészségügyi előnyöket biztosítani, mint a bor.

Vajon ön melyiket szereti jobban: a lager, a keserű, a barna, a pilzen vagy a búzasört?


Minden sörfajtának azonos egészségügyi előnye van.
Tanulmányok azt mutatják, hogy naponta nőknél egy pohár férfiaknál legfeljebb két pohár sör csökkenti az agyvérzésnek és a szív-és érrendszeri betegségeknek kialakulásainak esélyeit.
Milyen érdekes, hogy bebizonyosodott (New England Journal of Medicine – 1999 november), hogy azok, akik egy héten egy sört ittak azoknál nem tapasztalták a stroke (szélütés) kockázatának csökkenését, szemben azoknál, akik naponta megittak egy pohárral. Kiderült, hogy könnyű vagy mérsékelt alkoholfogyasztóknál 20% csökken a stroke esélye.

A Texas Southwestern Medical Center kutatói arról is beszámoltak, hogy azok, akik mérsékelt mennyiségben fogyasztanak sört (napi egy-két pohárral legfeljebb), már 30-40%-os alacsonyabb a szívkoszorúér-betegség, mint azoknak, akik nem isznak, mivel a minőségi sör 4-5- szőr több "polifenol" (antioxidánsok) tartalommal rendelkezik, mint a vörös vagy fehér bor.

A sör alkoholos tartalmának is tulajdonítják annak képességét, hogy megnöveli az a jó koleszterint (HDL) a véráramba, valamint segít csökkenteni a vérrögök kialakulását.
Sör is tartalmaz nagy mennyiségben B6-vitamint, amely megakadályozza a homocisztein nevű aminosav kialakulását, ami összefüggésbe hozható a szívbetegségek kialakulásval. Azok, akik magas szintű homocisztein értékekkel rendelkeznek, általában hajlamosabbak a szív-és érrendszeri betegségek korai kialakulására.

A TNO Táplálkozási és Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet Utrecht új tanulmányban azt jelzi, hogy azok, akik sört isznak már nem növekszik a homocisztein szintje, de azok, akik bort isznak azoknál 10% növekedési érték tapasztalható. Azt is megjegyezték, hogy azok, akik sört isznak 30%-os növekedést ért el a B6-vitamin a vérplazmában, ami azt bizonyítja, hogy a sör (mértékkel) ténylegesen egészségesebb inni, mint a bor és egyéb szeszes italokat.

Tudtad?
 
 - A sör tápláló ha mértékkel fogyasztják.
 - A sör zsírmentes és koleszterinmentes.
 - A sörnek pihentető hatása van a szervezetre nézve, ezáltal csökkentik a stresszt.
 - Segíthet jobban aludni.
 - Segít megelőzni a szívbetegségek, valamint javítja a vérkeringést.
 - Bizonyítottan pozitív hatással van idősebbeknél. Elősegíti a vérerek tágulását, alvást, és a vizelést.
 
Egy átlagos sör a következőket tartalmazza:

 - 0 mg a koleszterin
 - 0 g zsírt
 - 13 g szénhidrát
 - 25 mg nátrium-
 - fehérje, kalcium, kálium, foszfor és B2-, B6-vitamint
 
Sör és a főzés
 
Sörrel való főzés mélyen gyökerezik Nyugat-Európában. Sör összehasonlíthatatlan főzési eszköz. Az egyedi ízeket kialakításánál páratlan kiegészítő. Annak a ténynek köszönhetően, hogy az alkohol sokkal alacsonyabb hőmérsékleten forr, mint a víz, és gyorsan elpárolog főzés közben és így csak a jellegzetes ízét tartja meg.
 
Bizonyos értelemben a sörfőzés a következőknél használhatók:
 
 - Páclében párolt marháknál.
 - A víz helyettesítésére különböző leveseknél.
 - Sült ételeknél.
 -  Szaftokhoz.
 - Folyadékban gőzölgő ételeknél (kolbász, kagyló, kagylók, stb.).
 
(Malátás sörök édes-mogyorós íze csökkenti a keserű növényi aromákat.
Természetesen a legfontosabb, mint ahogy korábban említettük, a moderálás.

Az előbbiek elolvasása után a sör "jó dolog" is lehet, de ez nem azt jelenti, hogy „sörre fel”! Ha az alkoholfogyasztása meghaladja ezen iránymutatásokat, akkor fokozza számos súlyos egészségi ártalomnak kockázatát, mint a rák, a magas vérnyomás, és májbetegség. A sör fogyasztásánál mindig figyelembe kell venni, hogy a magas alkoholfogyasztás májkárosodáshoz vezethet, az ittas vezetés veszélyeit növeli és károsíthatja a magzatot és a terhes nőket... csak hogy néhányat említsünk.
 
A sör egészségügyi kockázata
 
Hallottál már a sörhasról? Nos egy Cseh kutatás bebizonyította, hogy nincs összefüggés a sörhas és a sörfogyasztás között. De ettől még a sörnek köszönhetjük a cukorbetegség, bizonyos daganatos és szívbetegségek kialakulásának lehetőségét.
Nem titok, hogy a sörfogyasztással összefüggésben magas zsír halmozódhat fel a testben, ami egészségtelen és komoly betegséget okozhat az idő múlásával. A Londoni Times cikke szerint a megnövekedett sör fogyasztása megemelheti a koleszterin szintet. Ez vezet a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásához is.
Mértékletesség fontos, itt is mint minden dologban. Sör egészséges ital, amely természetes alapanyagokból készült, de mint minden, ami túlságosan nagymértékben kerül a szervezetbe, akkor kárt is okozhat, és veszélyessé is válhat számunkra. A mérsékelt alkoholfogyasztóknál, a sört lehet tápláló.
 
 "Sör, ha mértékkel isszuk, lágyítja az indulatot, felvidítja a lelket, és elősegíti az egészséget."
 
Thomas Jefferson
 

 Hozzászólások


Hozzászólásokat csak belépett felhasználók tudnak írni.