HÍREK

FITNESS-WELLNESS

BODY BUILDING

KERÉKPÁR

LABDAJÁTEKOK

VÍZISPORTOK

KÜZDŐSPORTOK

TÉLI SPORTOK

ATLÉTIKA

TORNA-TÁNC

EGYÉB SPORTOK

TÁPLÁLKOZÁS

PROGRAMAJÁNLÓ

FITNESS-WELLNESS

BODY BUILDING

KERÉKPÁR

LABDAJÁTEKOK

VÍZISPORTOK

KÜZDŐSPORTOK

TÉLI SPORTOK

ATLÉTIKA

TORNA-TÁNC

EGYÉB SPORTOK

TÁPLÁLKOZÁS

FÓRUM

FITNESS - BODY BUILDING

LEXIKON

FITNESS - BODY BUILDING

WELLNESS

KERÉKPÁR

TÁPLÁLKOZÁS

VERSENYEK

IFBB - VERSENYEK

FITNESS VERSENYEK

EGYÉB

VIDEÓK

IDŐJÁRÁSA súlyzós edzés 10 legfontosabb előnye Hölgyek számára

2010-01-27
megtekintve: 5286

 A súlyzós edzés előnyei sokkal szembetűnőbbek Hölgyek és a 40. életévüket betöltött személyek számára akik csupán cardio edzést végeztek eddig. Tagadhatatlan az aerob edzések előnyei, de ha ezeket még súlyzós tréningekkel is kiegészítjük, akkor az eddigi eredmények még látványosabbak lesznek és további pozitív hatás is megmutatkozik.
 
Az elmúlt években számtalan tanulmány és kutatás látott napvilágot, hogy hölgyek és középkorú személyek számára a súlyzós edzés számos előnnyel bír. Bár ezek a tények számos formában megjelennek a különféle médiában, csak kevés személy követi ezt a hasznos tanácsot a megcélzott embertömegből. A legtöbb Hölgy számára az edzőtermek látogatása kimerül a cardio gépek használatában. A súlyzós edzések egyáltalán nem jelentenek komoly terheléssel végzett gyakorlatokat és ugyancsak nem kötelező ezt férfiak társaságában végezni. Ennek a problémának a megoldására jöttek létre azok az edzőtermek, melyeket kizárólag a „gyengébb nem” számára enged belépést. 
 
A következő sorokban a súlyzós edzés 10 legfontosabb előnyét szeretném ismertetni elsősorban Hölgyek számára.
 
1. Segíti a zsírégetést
 
Egy híres amerikai egyetem professzora kutatást végzett átlagos Hölgyek esetében. A tesztalanyoknak két hónapon keresztül heti 2-3 alkalommal súlyzós edzést is kellett végezniük. A meglepő eredmény közel 1 kg száraz izomtömeg megjelenését eredményezte a testükön, míg a testzsírból majdnem 2 kg energiává égett el.
 
A száraz izomtömeg növekedésével felgyorsul az anyagcsere. (a szervezet pihenés közben is több kalóriát éget el) Egy jól megalapozott számítás szerint 1 kg száraz izom megjelenése a testen 70-100 többlet kalória elégetését eredményezi.
 
2. Erősebbek leszünk, nem izomszörnyek
 
Tanulmányok mutatták ki azt is, hogy a férfiakkal ellentétben a nők nem tesznek szert jelentős izomtömegre, mert az ő esetükben az izomtömeg növekedéshez szükséges hormonszint tízszer-harmincszor alacsonyabb, mint az ellenkező nemnél. Arra azonban lehetőség van, hogy a meglévő izomtömeget kismértékben növeljék, azokat pedig kívánatossá formálják.
 
3. Csökken a csontritkulás esélye
 
A csontritkulás egy olyan betegség, melynek során a csont tömörsége megváltozik, távoznak belőle az őket erősítő tápanyagok és könnyebben törékennyé válnak.
 
Kutatások mutattak rá arra, hogy a hat hónap elteltével végzett rendszeres súlyzós edzések a csont tömörségének 13 százalékos javulását eredményezik a gerincben. Ha ezt még kalcium pótlással is kiegészítjük, akkor a Hölgyek számára egy nagyon fontos fegyver áll a rendelkezésére a csontritkulás ellen.
 
4. Növekszik a teljesítmény a sportok területén
 
Számos tudományos kutatás eredménye az, hogy a súlyzós edzés minden esetben eredményezi az előbb felsorolt előnyöket, de ez kifejezetten igaz sportolók esetében. Golfozóknál kimutatható a szembetűnő ütéserő a súlyzós edzések hatására. Az ilyen típusú tréningek kerékpárosok esetén hosszabb táv megtételét teszik lehetővé kevesebb fáradtság mellett. Síelők esetében a mozgástechnika javul és csökken a sérülés esélye az ilyen edzések hatására. Legyen szó bármilyen sportról, bátran elmondható, hogy a súlyzós tréningek növelik a teljesítményt és csökkentik a sérülések veszélyét.
 
5. Nő az erőszint
 
A hölgyek és az idősebb emberek erőszint növelése segítik őket abban, hogy ne szoruljanak rá környezetük oltalmára, segítségére. Ha nő az erőszint, akkor a mindennapi tevékenységek elvégzése is sokkal könnyebbé válik és csökken az edzés közben lehetséges sérülések esélye is. Tanulmány mutat arra, hogy az átlagos intenzitású súlyzós edzések Hölgyek esetében 30-50 százalékkal növeli meg az erőszintjüket. Ugyanezen kimutatás állítja azt is, hogy a férfiak és a nők erőszint növekedése azonos mértékű.
 
6. Csökkennek a sérülések, a hátfájás és a gyulladásos betegségek esélyei
 
A súlyzós edzés nem csupán erősebb izmokat eredményez, de erősödnek a kötőszövetek is és fokozódik az ízületi stabilitás. Ezek jó hatással vannak az ízületekre, így csökken a sérülés veszélye.
 
12 év tudományos kutatása arra mutatott rá, hogy az alsó hátizmok erősítése súlyzós edzések által 80 százalékban segítette a tipikus alsó háti fájdalmak megszűnését. Más kutatások pedig arra mutattak rá, hogy a kialakult csontritkulás esetén a fellépő fájdalmak csökkennek és az ízületek erősödnek.
 
7. Csökken a szívbetegségek kialakulásának veszélye
 
Egyetemen végzett tudományos kutatások arra mutattak rá, hogy a rendszeres súlyzós edzések végzése jótékony hatással van a szívre és a keringési rendszerre. A tanulmány kifejti, hogy a vér jó és rossz koleszterin szintjei megváltoznak (a jó koleszterin szint emelkedik, a rossz pedig lecsökken) és a vérnyomás is alacsonyabb lesz.
 
Ha ezt még aerob tréningekkel is kiegészítjük, az eredmények tovább javulnak.
 
8. Csökken a cukorbetegség kialakulásának veszélye
 
Szintén tudományos kutatások mutatták azt ki, hogy a súlyzós edzések csökkenthetik a cukorbetegség kialakulását, mert a szervezet jobban hasznosítja a cukrokat. A felnőttkori cukorbetegség egyaránt növekvő probléma mindkét nem esetében. A kísérletek arra is rámutattak, hogy négy hónapnyi rendszeres súlyzós edzés 23 százalékkal segíti a cukrok felhasználását a szervezetben.
 
9. Soha nem késő elkezdeni!
 
Talán nehezen hihető, de kísérletekkel igazolt tény az, hogy látványos erőszint növekedés történt a súlyzós edzés hatására Hölgyek esetében még 70-80 éves korukban is! Ugyanez a tanulmány állítja azt is, hogy bármely korban lehetséges erőszintet növelni.    
 
10. Javul a közérzet és könnyebben lehet a depressziót legyőzni
 
Egy híres amerikai egyetemen történt kísérlet azt igazolja, hogy egy rendszeres 10 héten keresztül történő súlyzós edzés után az orvosilag kimutatott depresszió tünetei sokkal inkább csökkennek, mint ahogy az történne a hagyományos kezelések által. Továbbá ismert lett az a tény, hogy nő a vizsgált személyek határozottsága és jókedve is, mindezek nagyon fontos tényezők a depresszió elleni harcban.
 
 
 

 Hozzászólások


Hozzászólásokat csak belépett felhasználók tudnak írni.